Fennikelsalat

6 spsk. god olivenolie
3 spisk. citronsaft
salt
peber
2 fennikel
1 grøn courgettte
4 røde grapefugt
8 radiser
50 gram pecannødder
200 gram rucola
20 grønne oliven
200 gram sprødstegt pancetta

Rør olie og citronsaft sammen, med salt og peber til en dressing.
Riv fennikelknoldene i tynde skiver, på et mandolinjern eller skær i så tynde skiver som muligt. Lad den trække i lidt af dressingen. Skær courgetten i skiver på langs, smør skiverne i olie og rist dem på begge sider.
Skær parterne ud af grapefrugterne uden hinder.
belnd ingrediensern sammen i en stor skål og lav herefter portionsanretninger, som pyntes med oliverne, et par radiseskiver og nødderne. Fordel resten af dressingen over.

Server med focacia.

Julesalat som en hollænder kan lide den.

Til 4 personer;

8 stk julesalat
salt
200 gram Goudaost
400 gram skinke

Rens julesalaten ved at skare en lille skive af enden og evt fjerne et yderblad.

Kog i letsaltet vand i 10 min.
Dryp af i en sigte. Læg julesathovederne hele, på rad i et ovnfast fad.
Læg skinken ovenpå i skiver, eller strimler.
Dæk med Goudaost, skåret i tynde skiver.

Varm i ovnen ved 175 grader indtil osten er smeltet og har fået en smule farve.

Server med hvide kartofler og eventuelt lidt kold smør.

Et stykke groft brød gør ingen skade.


Grøn sommersalat med alt godt fra haven

Til 6 personer

2 dl. spæde skvalderkålblade
 
2 håndfulde fuglegræs

3 håndfulde mælkebøtteblade

1 dl fransk syre med rød nerve

6 dværghønseæg
6 blommetomater
12 sungold tomater
1 dl. ramsløgblade
2 dl kærnemælk
flydende honning
1 økocitron

Kog æggene i 5 min.
Skyl alle ingredienser. Findel ved at plukke skvalderkålbladene fra hinanden, strimle mælkebøttebladene og de største skovsyreblade.
Del fuglegræsset in mindre stængelstykker. Gem nogle af de spædeste og flotteste blade til pynt.
Bland ingrdienserne.
Skyl tomaterne. Del blommetomaterne på langs i 8 stykker og de små sungold i halve.
Anret det hele sirligt på et stort, lidt flad fad.
Pil æggene og del dem i halve og arranger på salaten.
Hak ramsløgbladene fine. Pisk kærnemælk, saften fra en økocitron, finrevet citronskal og lidt flydende honning. Kom lidt salt og friskkværnet rosa peber og de finthakkede ramsløgbladene i.
Server dressingen i en lille kande ved siden af.


Pastalat til Smedens Haves fødselsdag

12 personer

500 gram økopasta med tomat og aubergine
200 gram semidried tamatos
1 knoldfennikel
100 gram oliven
100 gram hasselnødder
1 rødt løg
olivenolie
1 1/2 dl. pesto
Bfrisk basilikum
1 pose fine ærter
1 dåse kidneybeans
salt og peber
1 lille tsk sambal oelek(chilipasta)


Sommer kartoffelsalat

12 personer

2 1/2 kg nye eller kogefaste kartofler kartofler
1 liter mager yoghurt
500 gram cherry tomater
1 augurk
1 dl cornichoner
3 stilke bladselleri
frisk dild
2 tsk. gurkemeje
salt og peber

Husarsalat til nytårsaften ( hollandsk ret)

12 personer

2 1/2 kg kartofler
1 1/2 oksegrydesteg (trevlekød)
1 porre
2 gulerødder
1/4 knoldselleri
1 hvidt løg
2 røde løg
1 agurk
1 kg rødbeder
12 dværhønsæg
1 glas conichoner
2 dl. ægte mayonaise
3 dl. græsk yoghurt



Salat af julesalat:

4 personer:

4 julesalathoveder
2 belle de boskop æbler
4 kogte rødbeder, ikke for store
100 gram valnødder
2 dl. skyr
en spiseske væde fra syltet ingefær

Kog rødbederne møre. Gnid skindet af og give dem et opkog med lidt salt. Køl af.

Rens julesalaten ved at skære " det hård stykke" ved roden væk.Skær salaten i meget tynde skiver.

Skræl æblerne og skær dem i små tern. Vend dem straks i skyr. Tilsat væden fra ingefær.

Skær rødbederne i tern.

Rør de hele forsigtigt sammen og gem lidt valnødder til at drysse, med når salaten har trykket lidt. 

Smager godt til eks. bankekød og hakkebøffer. 

Spidskål med fåreost

Til 4 personer

1 spidskål
salt
fast fåreost som Pecorino Romano
100 gr. pinjekerner

Spidskålen deles i kvarte eller i otte dele alt efter hvor stort og fast det er. Koges i letaltet vand i 5 minutter. Afdryppes og kommes i et ovenfast fad hvor dlenen ligger ved siden af hinanden. Osten skares i tynde skiver med en flad ostehøvler. Osten skal dække hele fadet. Drysses med pinjekerner og stilles i en forvarmet ovn, til osten er smeltet og har fået lidt farve.

Serveres straks med frikadeller, farsbrød, hakkebøffer eller lignende. Og nye kartofler.

Tomater i fad med ramsløgpesto

Til 4 personer

4 store eller 8 mindre tomater
 
2 dl valnødder eller mandler
4 spsk god olivenolie
salt og piripiri
20 ramsløgblade
50 gram pecorinoost
10 grønne oliven

Skyl og rens tomaterne, del dem i halve og læg dem i et ovnfast fad.

Blend samtlige ingredienser til pestoen med ramsløgene til sidst. Det skal være en ret grov pasta. Den smages til med salt og pirirpiri i efter smag. Hvis du synes at pestoen er for tør, kan den spædes op med væde fra oliven eller lidt mere olie.

Fordel pestoen over tomaterne og stil fadet i ovnen ved 175 grader i 20 minutter eller til tomaterne er bagte.

Smager godt til de fleste grillretter, lam og ged.


Del siden