Gårdspladsen

Efterår 2019

SMEDENS HAVE

13 oktober

"Lygtemandens Værksted"

Kære gæst, i uge 42 som er efterårsferien har vi åben, torsdag, fredag, lørdag og søndag, fra 11-17.

Du kan lave græskarlygter, smage vores græskarsuppe og friskbagt græskarkage med syltet ingefær. Opskrifter findes her på hjemmesiden. I haven ligger mere end 50 græskar og venter på ivrige og kreative hænder.

Der er allerede lavet en del flotte og opfindsomme lygter og det glæder os meget at mange finder vejen til Smedens Have, år efter år og for hvem det er blevet en tradition. Hvad mere kan man ønske sig. 

Samtidig er vi så småt ved at forberede os på sen efterårssysler og ja undskyld, men det er ikke desto mindre et faktum: Julen.

Masser af lanterne, nisser, juletrommer, slæder, lys og quilts er ved at finde deres pladser. Samtidig er vi i gang med at sylte og lave urtebrændevin. Det er en tilbagevendende fornøjlese, som appelerer i den grad til vores kreativitet. For det er kun fantasien som sætter grænsen og til en vis grad alligevel vores sunde fornuft. Det er ikke alt som smager godt. Der er en grund til at man ikke laver brændenældebrændevin. Bvadrrr.

Arbejdsweekenden ligger bag os og på trods af at vi ikke var så mange, så fik vi søreme nået det meste. Så tak til Camusa, Lisbeth, Niels Peter og Sebastian for endnu en stor indsats og en kæmpehjælp.  Hvad skulle vi gøre uden jer. Fantastisk at alle planter som ikke tåler frost blev flyttet fra væksthus til orangeri, at fordøren fik en tiltrængt overhaling, at der  blev malet og ryddet og revet og fejet.

Nu er vi så smat ved at være efteråsklar og det var søreme ikke længe før nisserne flytter. Det tror jeg da, for som bekendt er det ikke noget vi er herre over. det styrer de helt selv de kære væsener. Skovnisser, gårdnisser, bynisser og måske en enkelt trold. For hvis man har læst Rien Poortvliet bøger om nisser og frem for alt, hvis man er hollænder så ved man at nisser findes. 

For at gøre en lang historie kort så er vi ved at komme i den helt rigtige hyggestemning. Både ude og inde. 

Kommer du og ser?

 

4 oktober 

Det er også skønt at være tilbage igen, efter en aldeles dejlig tur til favoritdestinationen.

Særlig når vi kan mærke at alle på hjemmeadressen har haft det som en blomme i et æg. Dyr som mennekser og at Liv har haft det rart her, mens vi har været væk. 

Sikke meget hun har lavet. Aldrig har haven været revet så fint. Vinduer er malet og orangeriet ligeså. Mon ikke vi snart skulle tage en tur til?

Nå nej, nu starter efterårssæsonen for alvor. Masser af Mailegnisser er på vej og i skrivende stunde er der ankommet spændende varer fra Chic Antique. Lanterner, fuglebur, julepynt og maget andet. I næste uge kommer fine quilts, smuk rødt stentøj og nisser fra Nordiq, som ser ud til at være i familei med siberiske skovnisser. Og til min store glæde har vi fået 6 styks lammeskind. To langshårs og to klippede. De er bare smukke og dejlig varm. Der findes ikke bedre at sidde på, en kold vinterdag eller en tidlig forårsdag, udenfor. Jeg siger det bare..

Vil også lige minde om at vi forhandler et pænt sortiment af hudplejeprodukter fra E-Cooking. Dem er jeg meget begejstret for. Naturlig, drøj og til en god pris. 

En hel palle rosenjord er lige blevet afleveret ved baghavelågen, for hvis du ikke var klar over det, så er efteråret det allerbedste tidpunkt at plante til og om. Ærgerlig derfor at mange af os er lidt havemæt og træt, for man er så meget på forkant hvis man planter nu, istedet for om foråret, hvor der er rigelig at se til forvejen. Vi er meget begejstret for rosenjord fra Champost og ydermere har vi vores egen adgang til jordforbedring fordi vi har alle dyrene. 

 

27 september, Svaneke på Bornholm

Halløj, sidder her og kigger ud på det grå hav udenfor. Det regner og mørket er så småt ved at sænke sig over Solskinsøen. Ferien lakker mod enden. Vi kommer hjem igen på søndag. 

Derfor som det fremgår af kalenderen, har Smedens Have lukket i dag og i weekenden. 

Vi åbner frisk og veloplagt igen fredag den 4 oktober og har planlagt "Arbejdsweekend" den 5 og 6 oktober.

Du kan finde information om det vi kalder arbejdsweekend og finde ud af hvad det går ud på, under punktet i menuen. Du er selvfølglig også velkommen til at ringe, såfremt du har spørgsmål. 

For selv om sødeste Liv passer menageriet og gårdens ældste og selv om hun er en ren hvirvelvind og laver en masse, så er der mange små og store opgaver som stadigvæk trænger. 

Så vi håber på godt vejr og villige hænder. Nogle har allerede meldt sig under fanerne. Tak for det og vi glæder os til at ses. 

Som skrevet er Smeden og konen i skrivende stund på Bornholm. Pludselig bød muligheden sig og vi var ikke sene om at slå til. For du godeste hvad vi trængte til at gense vores ynglingsø, med de efterhånden mange gode venner. I snart tyve år har vi fundet ro og luft under vingerne i Svaneke. En gang imellem har vi alle brug for ikke at skulle noget for nogen andre end en selv og kun at lave det man har lyst til, ikke sandt? 

Smeden går sine ture på havnen og snakker med mange. Konen går lange ture op over bakkerne og langs med vandet og taler ikke med nogen. 

Gåturen op over Frennegård, ned mod vandet ad eventyrstien og over klipperne ved fyret, er noget af det bedste jeg ved. Der er så meget at se på. Både dyr, landskabets skiften og vegetationens diversitet. Når jeg nærmer mig lyden af bølgerne og kan skimte vandets glitren i solen gennem skov og krat, så er jeg lykkelig. Ingen steder oplever jeg havet så blåt og skummet så hvidt, som på klippekysten på en solskinsdag. Bevares, jeg savner mine hundedrenge. Det vil gøre det fuldkommen at have dem med. Men de har det bedst derhjemme og passer på der. 

Det gode ved at være ud og rejse er, at man kan glæde sig til at komme hjem igen. Og det gør vi. 

Det er sjovt som man pludselig mærker duften af ens eget hjem som overraskende, tryg og velkendt. 

Jeg har fået nogle fine gamle terriner, som Hanne som handler med antik i Svaneke, havde gemt til mig. Jeg har noget med gamle terriner og sovsekander, som andre måske har med sko eller tasker. Jeg kan ikke modstå fristelsen når jeg støder på et smukt eksemplar. De er så fantastisk at lave dekorationer i og samtidig ofte en pryd i sig selv. 

Rive have når vi kommer hjem, skal jeg ikke for Liv har været der. Hun har også lavet æblegrød og hyldebærsaft, malet vinduer, lavet mad til gårdens ældste beboer på 92, fodret hunde, katte, høns, kaniner og duer flere gange om dagen. Snakket med dem og sikret sig at de har det godt. Det er ingen sag at være hjemmefra, når man ved at der er styr på det hele og at alle har det fortrinligt. Hvor er det skønt.

Efteråret er unægtelig over os og vinen på Bornholm har i hvert fald fået flotte farver. Gid vide om det samme er sket for den hjemme på gavlen til stuehuset. Den har vokset helt enormt og er blevet klippet ned hele fire gange i år(Tak til Liv, Marko og Camusa), fordi den vokser op i taget, hvilket det bestemt ikke har godt af. Vi har også fået lagt ny rygning på stråtaget og jeg elsker den måde det nu ser ud på. Det er som om huset, i overført betydning har fået et varmt halstørklæde på. Kvisten om bagved er blevet sikret mod hærgen af små duefødder. Nødvendige reparationer er ordnet og vi kan med sindsro gå vinteren imøde. 

Det gribler i mine fingre for at komme i gang med at binde kranse og lave dekorationer af al det smukke naturen lige nu, har at byde på.

Samtidig skal vi har tømt alle krukker for sommerblomster og erstatte dem med flotte, store kålhoveder. De bliver så flot. Hvis du også vil have nogle af disse kål kan du bestille dem hos os. 

Så nu er det ved at være helt mørkt. Jeg skal nyde et lille glas vin sammen med Smeden. I morgen skal vi til trav på Almindingen(Bornholms Brandpark). Vores gode venner har seks heste til start. Det bliver spændende og vi krydser fingre for deres succes. Bedre hestefolk skal man lede længe efter og deres dyr har et vidunderligt frit hesteliv, i skønne omgivelser, med skov, bakker og masser af plads.

Hav det godt så længe. Vi giver lyd fra os snart.

Smeden og konen.

 

20 september. 

Kære venner lige ganske kort i time før vi åbner. Skriver mere senere. Vi har åben frdag, lørdag og søndag i denne uge og glæder os til at se jer. Efteråret nærmer sig og traditionen tro har vi al bekedenhed en del aktiviteter på den årstid. 

Så følg med på hjemmesiden i de kommende uger. Så får du meget mere at vide. 

Kærlig hilsen, 

Smeden og konen

6 september

😥🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂😥

Tungt om hjertet sidder jeg ved tasterne. I går mistede vi vores dejlige hunhund Nelli. Man vænner sig aldrig til det og det er selvfølgelig godt det samme. Ens hjerte brister hver gang.

Selv om hun har boet hos os i over ti år af sine 14 leveår blev hun altid ved med at være Marleens, vores datters hund. Ingen tvivl om det. Heldigvis var Marleen her i går og kunne vi være fælles om at sige ordentlig farvel, til hundenes lillemor og vores allesammens omsorgsgiver. Pyha det gjorde nas og vi savner hende. 

Hvad er der ellers at berette. Jo, vi skal ikke på torvet i Hillerød før til næste år. Smeden skal opereres op til flere gange i de kommende månader og det er simpelthen ikke realistisk at forlade menageriet hver lørdag. Æv for det har været en god oplevelse og jeg ønsker de ihærdige frivillige omkring Hillerød Torvemarkedet vind i sejlene og opbakning fra mange. Smukker plads kan man ikke stå på som stadeholder. 

I Smedens Have har vi nu igen smukke kål i mange afskygninger. På rod så de er lige til at plante. De smager fantastisk på hver deres måde og holder hele vinteren. Medmindre du spiser det hele på en gang selvfølgelig. 

Så smat er vi ved at indstille os på at efteråret nærmer sig. Vi skal have malet orangeriet så pelargonier og deslige kan overvintre i ordentlige rammer. Vi luger så meget ukrudt som muligt for at være på forkant næste år, høster timater, squash, courgetter og masser af frø. Nok at se til og det er skønt. Håber du kigger forbi. 

Hilsen fra Smedens og konen.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

I denne weekend, den 24 og 25 august står i de åbne havers tegn, i Haveselskabet regi. Vi har derfor åben tre dage i træk og det samme gælder i augustmånedens sidste weekend. Fredag , lørdag og søndag.

Vi glæder os meget og håber at mange haveenthousiaster og eventuelle plantenørder har lyst til at lægge vej forbi. At have en fælles begejstring er vældig opløftende. Samtidig vil vi selvfølgelig som altid også gerne hilse på dem som bare har lyst til en smule fred og ro, med en kop kaffe i hånden. Vi synes selv i al beskedenhed at haven tager sig godt ud, særlig med tanke på at vi er i sensommer og det hele unægtelig er lidt på retur. 

Vi er så heldige at vi har fået en masse friske urteplakater, lægeurter, snapseurter, vilde urter m.m og nogle fine have-og naturrelaterede bøger.

Måske ses vi i morgen?

Sensommerhilsen

Ellen, smedens kone

 

Torsdag den 15 august. 

Intet nyt på billedefronten desværre. De vil ikke side fast.🤔 Til gengæld ligger de seneste fotos på instagram, når du søger på Smedens Have. Her vil du kunne se vores væltede tørresativ som simpethen knækkede i går, da vægten af det (meget) våde vasketøj simpelthen blev for meget. Så det blev en ommer, for du godeste som det hel var sølet til. Så nu håber vi på at vi inden længe kan få bygget et nyt. For hvad er en kvinde uden tøttestativ? Jeg spørger bare. 

Ellers går det fint. Vi har en masse stauder og en del frugtbuske som skal i jorden. Her i blandt en hindbærbusk med sorte hindbær. Meget special. 

Har været på torvet i dag , så der er friske grøntsager og discoveryæbler. Tror jeg bager en æblekage i dag. Hønsene lægger de æg der skal til, dog er de slemme til at gemme dem, så haven gennemsøges hver dag. De hvide høns har fortsat ikke forståelse for at der skal soves ind i det store hønsehus. Hver eneste aften sidder de oven på den lille hønsegård og skal bæres ind. True dem med Mikkel hjælper ikke. Jeg tror de kan lide at være i menneskehænder. 

 

I skrivende stund regner det igen. Sommeren tager sig unægtelig anderledes ud end sidste år. Det passer mig og ikke mindst haven, fint. I den kommende uge lover de vist mere stabilt vejr og temperaturer rundt de 23 grader. Meget passende, så tak for det. For såfremt det kan lade sig gøre vil vi gerne have lov til at nyde al det smukke, lidt endnu inden det hele går i forfald. Selv om det også har sin charme. 

Tænk vi har allerede haft udsolgt af flere af vores e-cooking produkter. Frisk forsyninger er på vej for de er meget lækre. Denne gang komme der også en lille håndtaskevenlig hårdcreme. Og hvad tænker du om natcrem til fødderne eller  en anigtsmaske med bid i. 

Mens det regner og fordi jeg trænger til at komme ud vil jeg gå i vores llille væksthus og nusse lidt om vores pelagonier. For selv om vi har solgt mange er der mange fine og sjældne eksemplarer tilbage.

Hav det godt så længe. Det kan være at vi ses i weekenden. 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Torsdag den 8 august

Stadigvæk ingen billeder, øv. Men du kan se alled e seneste billeder på instagram, når du søger på Smedens Have.

Eller endnu bedre kom forbi og se check det hele ud ved selvsyn. 

Igen i denne uge har vi åben fredag og søndag. Lørdag er vi på Hillerød Torv og de lover både regn og rusk. Så deet skal nok blive spændende. Vores første lærdag på torvet var en dejlig oplevelse. Bedre udsigt som stadeholder kan man ikke forlange. Fredrik den syvende lige foran næsen på en og slottet i baggrunden. Vejret var fantastisk og jeg blev solskoldet. Så nu har jeg kæbt en  parasol. Så skal det nok være slut med den sommer, tror du ikke?

Vi sælger nu igen masser af grøntsager. 

Røde og hvide spidskål, blomkål, majs, ærter, agurker, røbeder, porrer, de allerførste danske æbler, økohokkaido m.m 

Og mange, mange fine urter, duftpelargonier, begonia, græsser, stauder og lidt stueplater såsom palmebegonia og mølplanter i forskellige udgaver. Kaninerne og hønsene har fået rengjort deres bure og vneter kun på bærn og voksne de kan hilse på. Og nu skal smedens kone på hovedet i seng. Det har været en god men lang dag, med torv fra morgenstunden og mange gøremål dagen igennem. Læser Jussi Adler Olsens seneste bog om Afdeling Q. Det bliver maks til en side eller to, så sover jeg. God nat.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Fredag den 2 august

Tja, så har vi lidt problemer med hjemmesiden. Ingen fotos eller billeder. Håber teksten kan ses af alle. 

Denne uge har vi åbent fredag og søndag i det sædvanlige tidsrum mellem 11 og 17. 

Grunden hertil er at vi har fået en stade på Hillerød Torv, hvor vi vil forsøge at gøre opmærksom på vores eksistens i en lidt bredere kreds. For selv om vi er lykkelig og taknemmelig for vores mange trofaste gæster, mener vi at haven godt kan tåle lidt flere besøgende. Faktisk synes vi at det vi klæ' den uden, at det går ud over den atmosfære af fred og ro, som vi alle sætter pris på. Så nu præver vi et lille reklamefremstød og gør os nogle erfaringer. Det bliver spændende, for vi har aldrig prøvet det før. Hvad er det nu Pippi Langstrømpe siger om det. Måske slår du et smut forbi, det vil vi synes om. 

Noget helt andet er at vi aldrig har set så mange sommerfugle i vores have som i år. Det helt fantastisk. Både tidselsommerfuglen, som har været overvældende i antal i år alle stede, admiralen, påfugleøje, kålsommerfuglen, og andre som jeg ikke er helt på navn med. Jeg kigger efter sorgmantlen som er så køn. Og bier en masse. Herligt!!!

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Bare lige kort for jeg skal ud og vande. For hold op hvor er det tørt igen. Dog alligevel ikke som sidste år. Heldigvis. 

Men det kræver sin kvinde at holde liv i det hele. Vi har fået lidt fine stauder hjem, blandt andet violfrøstjerne og en græs som dufte afsindigt meget af karry. Pelargonier har masser af og lidt gule georginer. Flotte sedum og andre spændende ting.

 

Heldigvis er vores have begavet med smukke, gamle træer. Derfor er der altid et sted i skyggen, hvor der er rart at være. DU er velkommen til at tage familien, madkurv og kolde drikke med. Vi særger for kaffen og tæpper at sidde på. Vel mødt.

30 juni

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Man skal ikke brokke sig over vejret, det hjælper jo hellere ikke. Men det er vel i orden at konstatere at det er MEGET varmt og blæsende tilligemed. Termometeren i skyggen viser godt 32 grader. Hundene ligger i mellemgangen i stalden, på pigstene og nyder at det lufter lidt igennem. Vi har et stort solsejl som skygger for kaninerne og Anton nyder skyggen af elmetræets kæmpekrone. Jeg glæder mig til i morgen, hvor temperaturene skulle være helt anderledes og længes efter regn. Det friske er ved at forsvinde fra haven og det er lidt for tidligt. Der er så meget som skal nydes og som ligenu kæmper en kamp mod tørke, varme og blæst. 

Synes du at jeg alligevel lyder som et værre brokkehovedet, så om forladelse. Tomaterne og chilierne har det fantastisk og der går ikke mange dage før de første udendørs kan høstes.

Jeg har nogle gode opskrifter på både tomatmarmelade og ketschup, saus og quiche. Dem lægger jeg op snarest. 


Lavendlerne blomster og sender deres intense duft med vinden sammen med roserne. Vorres nyanlagte rosenskærebed er en succes og allerede næste år tror jeg at det er vokste sammen til en kæmpe, mangefarvet rosenbusk. 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

 

Samtidig kan tør vi uden at blære os sige at haven tager sig allersmukkest ud lige præcis nu.

I modsætning til sidste år er vejret perfekt til at alt vokser og gror uden at blive brændt af lige med det samme. Hvis vi absolut skal brokke os, så blæser det måske lidt vel rigeligt. 

Knirke vores anden hunkanin har fået 8 levedygtige unger og Solveig har 7. Så nu har vi pludselig inklusiv far Anton 18 kaniner, som æder os ud a huset. Så hvis du har en mælkebætte eller to tilovers...

Særlig Solveigs børn er meget tamme og vil gerne hilse på alle. 

 🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Ny åbningstid!!!

Eller retter sagt, fra og med den 28 juni har Smedens Have også åben hver fredag,

fra 11-17

Det kan være at vi har åben en enkelt fredag inden og det vil fremgå af skiltet ved vejen.

Fredag den 21 juni er jeg inviteret til CPH, Garden. Det glæder jeg mig meget til. En stor og inspirende oplevelse

 

 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

4juni

Går og holder øje med fragtmanden. Vi venter rosenjord fra Champost. Den indeholder masser af næring og lidt ler, hvilket er godt. Både i krukker, men også i vores sandede jord. 

Det er nogle flinke mennesker, disse fragtfolk. De gør hvad de kan for at få et stort læs på plads. Selv om de skal ase og mase. Mange tak for det.

Så nu kan der pottes om og plantes. Både palargonier, fuchsia, urter, chili og tomater.

 

Græsset gror som aldrig før og det er en fornøjelse at skulle slå det. Sidste års tørke i mente. Vi slår det ikke særlig kort. Det har det bedre af er vores erfaring. Selv under æbletræerne anes det grønt. Og det er længe siden.

 

I baghaven har jeg sået en blanding af græsser, urt og sommerblomst. Det ser meget rustikt ud. Tanken er at skabe en "blomstereng" agtig oplevelse, men der er hønsene og jeg ikke helt enige. Det må gå som det bedst kan gå.

 

Haven for os betyder fred og ro. Bevares..., der skal knokles igennem en gang imellem. Men aldrig stesses. Det er livet for kort til. Ikke dermed sagt at det er nemt at holde følelsen af at have for travlt fra døren. Min erfaring er at jeg godt kan lave en aftale med migselv om, ikke at lade mig presse og stresse.

 

Min kære datter sagde en gang, meget klogt: "Det vi ikke når inden gæsterne kommer, det er kun noget vi ved". Sandt som sagt. Har jeg for travlt mister jeg evnen til at nyde mine omgivelser og livet. Og det er da bare for træls. Så nej, ro på. Vi når det nok. Og ellers er der en dag i morgen og dagen efter igen. 

Ved bistedet blomster rose "Fruhlingsduft" og "Nevada" er godt på vej. De dufter himmelsk og særlig førstnævnte har et meget romatisk udtryk. 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

3 juni

I Holland starter foråret først den 21 juni. For mig giver det bedre mening at vi fælger solhvervene. Selv om vi fra på søndag langt om længe, skulle få temperaturer.., årstiden værdig. For hvor har det været køligt- koldt kan jeg næsten ikke få mig selv til at skrive, men.... det snerper derhen ad. De stakkels bønnefrø som blev sået direkte på voksestedet for 10 dage siden må have fået et chok. Klokken er 12 middag. Solen lokker mig udenfor. Jeg regner med at fabulere lidt videre i aften. Der er også en nyhed vedrørende vores åbningstider som jeg gerne vil dele. Hej så længe.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

 24 maj 

Rabarberkagen står i ovnen og dufter som den skal. De regner og temperaturen er faldet til 12 grader. Jeg har såmænd tændt op i brændeovnen. Klokken 5 i morges var det betydelig varmer. Mærkeligt vejr, men dejligt med lidt regn trods alt. 

Tomaterne er kommet og vi har en del forskellige sorter. Også Tiny Tim, som er en af mine favoritter. Det er en robust lille busktomat som er meget velegnet til krukker og bede udendørs.

 

Chili er der også mange af i forskellige styrker. 

Jeg har lovet at skrive på hjemmesiden, når jeg fandt diverse tekstiler på loftet, herunder en løber i groft vævet stof. Det har jeg nu. Sammen med dækservietter i samme materialer. 

Nu er bønnerene sået og jeg er i gang med græskar, squash og en del andre frø, som først skal sås når jord - og udetemepraturen, har det rette niveau. 

 

 Samtidig skal tidligere såede planter pottes om eller prikles. Vi har en fin gul, østerlandsk klokkeranke, blå jernurt(Hastata) som er enorm dekorativ og en masse andre spændende ting. Der er så meget jeg vil skrive og fortælle om men lige nu mangler tiden. Det kommer..., kan ikke lade være.

 

Og meget andet. Stiklingerne vokser fint og vi har kun msitet en enkelt. 

I weekenden skal jeg så kæmpekål Jersey Walking Stick. Den har en sjov historie som jeg vil fortælle snarest.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

17 maj

Har været et par dage i Oslo på familiebesøg. Skøn og smuk by og dejlige dage i godt selskab.

Det var første gang i byen på denne årstid. En hel ny oplevelse, særligt takket være det fantastiske vejr. En par timers sejltur på Oslofjorden kan varmt anbefales.

Også godt at være hjemme igen. Og sikke det hele vokser på sådan et par dage. Tak til Lene for kærlig plantepleje. 

Nu er det tid til at agapanthus, kinesisk blyrod og oliven kommer udenfor på sommerophold. Det giver plads i væksthuset.

Og mon ikke moderplanterne kan komme ud i løbet af en uges tid eller to. Jeg har aldrig fulgt så meget med i vejroversigterne, som nu. For man skulle nødigt tages på sengen, so to speak, rent temperaturmæssigt.  

I urtehaven vokser blandt andet løvstikken(Levsticumofficinale) hastigt og har sået sig selv hist og pist.

 Du er ikke i tvivl når du ser den og nuldrer et blad. En rigtig suppeurt, hvis duft godt kan minde om selleri, blot kraftiger, mere kompleks og en smule bitter. 

De fleste af os kender brugen af løvstikke i køkkenet, men det er faktisk rødderne som er den mest potente del af planten. De eteriske olier i rødderne stimulerer fordøjelsen og mindsker kramper. Er gavnlig ved manglende appetit, mod mavesyreproblemer, hjælper ved forstoppelse og mod luft i maven. Te lavet af planten stimulerer nyrene og urten er i tørret form virksom mod gigt. Et bad i urteurtræk er  gavnlig mod ledsmerter og mindkser træthed. Kom mynte, euclyptusolie og løvstikke i badevandet. Det afhjælper ligeledes problemer med svedige fødder. Så al mulig grund til at have løvstikke lige ved hånden.

 

Vi har efterhånden mange sjældne pelargonier og nu også igen en sending bittesmå stiklinger fra Holland.

Det er både fuchsia og pelargoniastiklinger, for jeg er blevet ret betaget af fuchsia..., også! Mage til diversitet skal man lede længe efter. 

  

På dyrefronten kan jeg fortælle at vi har fået kaninunger. I skrivende stund er de 12 dage gammel, har fået pels men ingen åbne øjne endnu.

 Vores nye hvide hankanin Antons gener, er slået godt igennem for der er op til flere hvide. Solveig er en utrolig god kaninmor og det er rørende at opleve hvor dygti hun er til at passe sine børn. Trolig tæpper hun af når der bliver for varmt og dækker til når hun synes det bliver for koldt.Hun har lavet den dejligste bløde rede af sit eget uld. 

 

 Duerne er lukket ud. Eller rettere sagt; jeg har åbnet flyvehullet. Efter en times tid tog de mod til sig og fløj op iden store eg. I skrivende stund er de ikke at se nogen steder Det bliver spændende om de kan finde hjem igen. Sagkundskaben i form af Keld siger at det gør de. Vi krydser fingre.

 

Sidst men ikke mindst kan jeg fortælle at Eskil vores nye hane er faldet vældig godt til. Han er ved at udvikle sig til en flot og ikke mindst skikkelig fyr.

Sammen med hans tre hvide damer fra Sussex, går de ind i flokken som om de altid har været her. Hønsene er i det hele taget ved at være overordentlig tamme. Forleden sad der en i hunde kurven i køkkenet og en anden på armlænet af slagbænken. Ak ja.

 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Vi har holdt arbejdsweekend sidst i april og siger tusind tak til Jens, Annett, Camusa, Sebastian, Lisbeth, Niels Peter og Hans Ove. Vejret var ikke med os, men på trods af det er det utroligt og dejligt, hvad disse ihærdige mennesker fik fra hånden. De fleste af os kender den vidunderlige fornemmelse, når man kan  hakke af i en "todoliste". Det blev til mange hakker.

 Lørdagen endte mad fællespisning af en curry med masser af smæk og hjemmelavet rabarbertrifli.  

Intet skønnere end at slutte sådan en dag i selskab med med disse dejlige mennesker, med et måltid mad og et godt glas vin. 

Mæt, tilfreds og træt gik vi til køjs.

   

Hvis du er nysgerrig på hvad det gik ud på kan du klikke på "Arbejdsweekend" i menuen. Her finder du ønskesedlen. Der er meget forskelligt og man vælger selvfølgelig selv, hvad man har lyst til at give sig i kast med. Vi planlægger nemlig at gentage det til efterår. Måske ikke ligefrem en weekend men en lørdag. Men nu foregriber jeg sagens gang og vi vil først og fremmest nyde og være glad og taknemmelig for al det, som er blevet gjort.

 

Vi har som sagt fået tre nye høns og en hane. Og selv om de stadigvæk (selvvalgt) sover i hver deres hønsehus er den nye lille flok ved at være godt integreret. Det ku' vi mennesker lære noget af. Ikke Inger?

I det færdige dueslag sidder 4 skræmte, hvide duer og kigger ud på deres nye hjem og omgivelser. De er ikke meget for at vove sig ud i volieren, hvor de komme til at være lukket inde indtil de har fundet ud af hvor de bor. De er ganske unge og har ikke været ud og flyve. Så mon ikke de går. De spiser og drikker, så den side af sagen er i orden. Resten tager den tid, det tager. Jeg øver mig i at lave duelyde (kurre, kurre, kur med rullende rrrr, for det kan jo ikke nytte noget at jeg klader på duerne med hønsekald (kip, kip, kip.) Og med hønsene vikrer det perfekt. Selv de nye hvide høns og hanen kommer fræsende når jeg kalder. Det ser forryggende ud når der kommer sådan en flok minidinosaer kommer løbende. 

 

Vi har sagt farvel til vores russerhankanin Finn. Han var simpelthen for arrig. Lige meget havd vi gjorde og hvor meget vi gjorde os umage, så syntes han at vi var træls. Han gik ligefrem til angreb. Så Finn er tilbage i Helsingør hos Keld. Og vi har fået Anton. Han er sød og omgængelig og bliver forhåbentlig far til årets første kaninunger sidst på måneden.

Anton

 

 

 

 

Alle pelargonier er pottet om og der er lavet masser af stiklinger. Straks efter Påske kommer der en masse der et helt læs stiklinger fra Holland. Både gamle kendinger og nye bekendskaber. Forhåbentlig får de en god, frostfri og ikke mindst hurtig rejse. For det er altid en udfordring. sodste år var de meget lang tid undervejs. Nogle af dem klarede ikke. Så vi krydser fingre. 

Det er som juleaften at pakke ud. For straks efter ankomsten skal de pottes om. I år vil jeg sætte dem i jiffypotter, som er 6 cm i diameter og derefter i en lerpotte. De kan ikke lide at få for meget plads fra starten af. Jeg blander krukkejor med fint grus og så- og priklemuld. Lerpotten fyldes med krukkejord som er gødet. Så er madpakken sikret. 

Vores hjemmelavede stiklinger er pottet om oig står nu i væksthuset. Lidt med bævende hjerte og vi holder øje med temperaturen.

Det er interessant at se hvordan nogle stiklingr har nemt ved at slå rod og andre slt ikke gør. Vi har været heldig med mange. 

 

Vi har været så heldige at få en del anvendelig zinkbakker, som er 200 x 11 cm og et par centimeter i højden. Det gør det nemmere at vande, uden at de får for meget. og en hel del billigere. Samtidig ser de godt ud og kan bruges som hylder i driv- eller væksthus. Hvis du er interreseret har vi dem til salg, til 50 kroner stykket. 

 

 Vi kan altid kontaktes på: Tlf: 51408740 

eller 

Mail: smedenshave@gmail.com

Adgang er gratis og der er altid frisk kaffe, saftevand og hjemmebag, til fri afbenyttelse.

 

Smedens have er en besøgs- og sansehave, som man kan besøge alene eller med venner og familie. Her kan man opleve ro og stemningen fra gamle dage. Der er fire skønne hunde, som meget gerne vil klappes og leges med. De elsker børn. Høns, duer og kaniner findes i baghaven.

 

Du er velkommen til at tage madkurven med og bedstmor under armen. Vi synes det klæder haven med gæster og godtfolk. Haven er fuld af urter, spiselige planter og blomster og smedens kone elsker at vise rundt og fortælle om både dyr og planter. I væksthuset finder du et stort sortiment af duftpelargonier, også de mere sjældne af slagsen. De sælges fra juni, når der er størrelse på. 

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Dit og dat fra januar til sidst i marts 2019.

23 marts

Som tiden iler. På den gode måde altså. Vi nærmer os april. Dagene bliver brugt i haven. Så må alle indendørs sysler på stand by. I stalden og løsdriften har vi ikke fået gjort noget særligt. Mon ikke vi får et par regnvejrsdage inden vi åbner, den første weekend i maj. 

 

I dag er jeg i fuld gang i orangeriet. Stiklinger bliver pottet om og de overvintrene pelargonier bliver beskåret og får frisk jord. Det er et stykke arbejde jeg holder umådelig meget af. Særlig når det viser sig, at der er ganske få som er gået til i vinterens løb. 

Det er som at hilse på gode gamle venner, som man ikke har set længe. Men som man er glad for og som betyder noget for en. 

Vores granatæbletræ står med de fineste små blade, selom vi fik at vide at det ikke kunne klare temperaturer under 10 plus grader. Men det kan det latså godt. Citronverbenabusken har det også fint på trods af at den så umådelig træt ud for blot et par uger siden. 

Vi er så småt startet på de første urtebrændevin. Det er i princippet kun fantasien som sætter grænsen. 

Nå jo, så har vi fået hentet vores nye hankanin som hedder Finn. Han bor i det lille hønsehus, med gode udendørsmuligheder. Det har han dog ikke haft mod på endnu. Han holder sig indedøre ind til videre. Han er vist lidt af en hidsigprop. Men med masser af kærlighed og god tid, skal vi nok komme på ordentlig talefod. 

 

🙂

13 marts

Pyha, det er ikke spændende at tale om sygdom, men jeg synes at jeg skylder en forklaring. For jeg har virkelig haft de bedste intentioner om at skrive hver, hver anden dag. Der sker jo så meget i orangeri, væksthus og haven, der er værd at dele og begejstres over. 

Men vi har været totalt influenza ramt. Den eneste som har klaret frisag er gårdens ælste beboer på snart 92. Han er en klog gammel fyr og har ladet sig vaccinere. 

Nå nok om det. Vi er frisk igen og et par kilo lettere. Og fuld af krudt og gåpåmod.

 Alle frø som skulle koldsåes er kommet i jorden og det har været skønt at pusle i væksthuset. Når solen står på er der helt tilforladeligt. En af kameliaens knopper viser en smal pink stribe, som forsmag på hvad som venter os af herligheder. 

Middelhavsfignen dækkes til når nattemperaturen nærmer sig minusgrader. Det gøres nemt, med et par meter fiberdug. 

Længe har jeg tænkt over hvordan i al verden, vi kunne genetablere vores stakkels græsområde, om bagved. På grund af sidste sommers tørke og hønsenes ihærdige skraben, er det blevet træls og bart.

 

Jeg tror ikke det kommer sig uden hjælp. Så nu sår jeg bakkesvingel, blodkløver, boghvede, levkøj, hør, dild, honningurt, bleggul kløver, blåhoved, dragehoved, esparsette, mynte og bibernelle, i en skøn blanding og dækker det til med baner af fiberdug. Så kan det få fred til at spire og etablere sig. Hvis det lykkes vil jeg kun slå smalle gangstiger og lade resten passe sig selv. Så vi krydser fingre. Kan du forestille dig en blomstereng, med en summen af insekter. Sikke buketter vi kan lave.

 I morgen vil jeg så tomater. Små potter med såjord står og trækker vand og varmes op ved siden af brændeovn. Bagefter kommer de i en lun sydvendt vindueskarm. Stabile temperaturer på en 22 grader, så kør det. 

Vi har fire forskellige slags. Gardenberry, Ildi, 100 & 1000s., og Black Opal, samt Tomatillo.

Resten kommer fra torvet når den tid kommer. Tiny Tim og ribstomat, som vi havde stor succes med sidste år.

 🙂

Lørdag den 16 februar

Har ikke skrevet et par uger. Ligget underdrejet af flere omgange med småsygdom og passet mig selv.

 

 Det skal der til nogle gange, at passe sig selv altså. På en måde er det som at gå i hi og lade roen falde på. Ikke så fedt når men er sløj, men alligevel for mig, måden jeg kommer ovenpå. 

 

Nu er battterierne fuld opladet. Solen skinner og det kribler i fingrene. Jeg må lægge bånd på mig selv for ikke at klippe roser. For tidligt trods alt.

 

De skyder på livet løs og jeg synes altid at det er et forfærdelig spild at klippe al den energi væk på et senere tidspunkt. Vi må se hvad langtidsprognoserne siger. 

Det er såmænd ikke fordi der ikke er andet at lave. 

Denne weekend er der kommet styr på væksthuset. Vi har så mange frø som skal i jorden. Ny er der gjort helt klar og jorden skal blot lunes lidt. Andre frø skal have kulde og hvis foråret for alvor har meldt sin ankomst må de en tur i køleskabet.

Det er nu man ligepludselig kan sidde i den gode stol i væksthuset. To lammeskind,et tæppe, en kop te og

formeringsbøger så er der dømt hygge.

De nu voksne kaninunger er kommet i fryseren. Det er for mit vedkommende altid med blødende hjerte at det sker. Jeg bliver jo glad for dem. De er tamme fordi de er meget i hænder. Jeg trøster mig med at de har haft et godt kaninliv med masser af plads at boltre sig på og rigelig varieret kost. 

Nu skal vi i gang med at finde en ny hankanin. jeg tror de kan hjælpe mig på Tikøb Mølle. 

Kender du ikke Tikøb Mølle? Det er et fantastisk sted, hvor du kan få alt til dit dyrehold, som hjertet kan begære. Samtidig er de utrolig behagelige at være kunde hos og altid klar med et godt råd, hvis der er brug for det. Stedet minder mig om min barndom. Der dufter fuldstændig som når jeg skulle hente foder til min pony. 

Kaninburene skal renses i bund, så de kan blive malet færdig når det bliver lunt nok i vejret. Vi er vældig godt tilfreds med vores nye bure med løbegårde og flere rum de kan stjærte rund i. Burene har en fornuftig højde, så de er nemme at gøre rent og den daglige pasning er det rene svir. Også vores renoverede brændeskur og funktionelle foderrum er en fornøjelse.

 

 

🙂

 

23 januar

Når der ligger sne afslører sporene hvem som har gået der, inden man selv kommer forbi på sin morgentur.

Det er fornøjelig at holde øje med og fundere lidt over det. 

I morges gik vi i slipstrømmen på rådyr, egern, mus, ræv, hare, katte, hunde, sågar et par ænder, en krage og selvfølgelig masser af andre fuglespor.

 

Hundene ved jo alt om hvem som har deres gang i området. Vi mennesker har brug for syn for sagen. Vi kan ikke snuse os frem til den slags. 

Apropos krager.., så er der en meget insisterende en af slagsen, som pikker voldsomt på ruderne, snart sagt hver eneste dag. Faktisk tager den en runde og kaster sig over forskellige ruder, på hele gården. Det lyder voldsomt og jeg er bekymret for om den ligefrem kan hakke hul. Hvorfor den gør det? Ingen anelse. Den frækkert. For det giver jo mening, hvis den gjorde det i ynglesæsonen. Det kunne jo være en rival den havde fået øje på. Men denne her gør det hele tiden, særligt om formiddagen. 

  

 

🙂

21 januar

Det sner. I skrivende stund faktisk ganske pænt. Den lægger sig på på hver en gren og kvist, så træerne bliver til skulpturer og de sidste frøstande, fuldstændig ændrer karakter. Jeg elsker det. 

Har du aldrig smagt sne? Som barn når man var ude og løbe på skjøter i time vis, så blev man tørstig.

En mundfuld ren nysne, gjorde underværker. Smagen er uforlignelig. Smagen af kulde, ikke som is men helt sin egen. 

En af de mest inspirende og fornøjelige sysler på denne årstid er at sortere frø og planlægge selve såningen. Som tidligere skrevet skal de første i jorden nu. Andre først når vi nærmer os sidst i maj, begyndelsen af juni. 

Tomaterne sår vi i slutningen af februar. Jorden varmes op indendøre først. Vi bruger rigtig så og priklemuld, som er sigtet først, igennem en løgkasse, ned i trillebøren. Tomatfrø sås i små potter, plantebakke el.lign. og stilles lunt i et lyst vindue, gerne sydvendt.  Frøene sås i ca. 1 cm's dybde og den let fugtige jord trykkes til, så frøet har god jordkontakt. De nysåede frø skal have varme (20-25 grader) om dagen, men tager ikke skade af natsænkning til ca. 15 grader. Husk at sætte skilt ved de enkelte såpotter, hvis du sår forskellige slags! 

 

Tomatfrø spirer forholdsvis hurtigt, normalt inden for 5-15 dage. Når det første hold rigtige blade (ikke kimblade) er dannet, kan man prikle/potte småplanterne over i lidt større potter. Dette er normalt et par uger efter såning. Tomatplanterne skal pottes om i større potter et par gange i løbet af de næste par måneder. Det er ikke nogen god ide at så i den blivende potte, da jorden nemt klasker sammen, når der vandes gennem længere tid, uden at der er megen rodvækst i potten. 

Efter prikling i potter er det en god ide hvis du stiller de små planter køligere, gerne ved 16–18° C. Hvis planterne får for megen varme i forhold til lys, bliver de nemlig let ranglede. Lys er i det hele taget essentielt også for tomatplanter. Får de for lidt lys, vil de give en sen blomstring og dermed en sen førstehøst.

Tomater har brug for næring og bliver løvet for lysegrønt er det tegn på kvælstofmangel. Nogle vander med købegødning, andre køber tangekstrakt, andre igen laver deres eget udtræk af fx brændenælde og kulsukkerrod. Valg af gødning må bero på ens egen overbevisning.

Efter nogle omplantninger til større og større potter, er tomatplanterne efter et par måneder indendøre, klar til udplantning. Pas dog på med at sætte dem ud for tidligt - tomatplanter tåler end ikke den mindste smule frost og kommer temperaturen under 8 grader, går de i stå i væksten og vil sjældent kunne blive til ordentlige planter derefter.

 

Vi har virkelig mange frø af spændende og anderledes planter, men også velkendte sorter. Velnok en hundrede forskallig slags. Både som prydplanter men lagt de flest også spiselige. For hvorfor ikke forene det nyttige og det smukke. Hvis det hele går som præsten prædiker og vi har heldet med os, bliver der et væld af forskellige planter til til salg. Samtidig ser det ud til og vi krydser fingre, at vores pelargonie og fuchsia stiklinger har det godt. Uden at overdrive, så tror jeg at vi har mellem 50 og 70 forskellige duftpelargonier, den kommende sommer. Jeg vil lave en liste, hvoraf det samtidig vil fremgå, hvilke som vil være til salg. 

Ved væksthuset i baghaven har vi gravet vores bananpalme ned og bygget et bur fyldt med blade op omkring den.

Det hedder sig at den er "winterhardy". Men alt er jo relativ og ingen ved, hvilken vinter og hvorhen der er tale om. Vi har lyst til at være blåøjet og gør forsøget. Hvem ved: "hvordan en ko fanger en hare", som de siger i Nederland. Heldigvis har vi taget en stikling, som lader til at trives. I sommers var det et fantastisk syn med en rigtig palme. Først inde i væksthuset. Og så,da den var ved at vokse ude af taget, da kom den udenfor. 

🙂

12 januar 2019

Jeg kan godt lide at rive. Og feje for den gangs skyld. Man tænker så godt og der bliver så pænt. Det giver en en følelse af at man virkelig får noget fra hånden. Jeg er også god til det, for i min tid på travbanen i Holland, havde vi et kæmpeareal som skulle fejes. Hver dag. Ingen grund til at gå til fitness den gang. Bære 20 liter vandspande, muge ud og få hø og halm op og ned fra loftet. Samt mellem 4 og 6 timer i sadlen. Det gav muskler, både her og der. Jeg var vild med det og vil ikke have undværet det for noget, men hold da op hvad vi frøs nogle gange. For den gang var vinter stadigvæk vinter. 

Hønsene synes også at det er fantastisk med al den riven. Det gælder om at fjerne bunkerne, for ellers splitter de dem ad igen inden man har set sig om. 

Så længe det ikke fryser er det fint at grave stauder og buske ned. 

 

Vi har fået to kejsersbuske i baghaven samt en fyr og et par grantræer. For pludselig efter al den oprydning, så er der nærmest helt bar. Kejsersbuske, (Viburnum Bodnanten) blomstrer fra november til april og dufter dejlig. Sød og krydret. Tænk en gang, at jeg først for alvor har stiftet bekendskab med noget så skønt, så sent. Fantastisk at have noget som blomstrer så smukt og så længe, på den tid af året hvor det meste er i dvale. 

De to store træer i baghaven er stammet lidt op. Vi håber at det giver masser af sollys fra morgenstunden. Det bliver skønt at kunne sidde der i det østvendte hjørne, med sin morgengrød og en god kop myntete. 

Jordbærmynte og sødurt. Bedre start på dagen, skal man længe lede længe efter. 

Nu vil jeg gå ud og se til vores dyr. De skal have lidt kraftfoder til at stå imod med. 

En trillebør brænde eller to skal køres ind og så står den ellers på håndboldkamp i aften. Uha det bliver spændende. 

I morgen skal vi gøre klar i væksthuset. Der skal sås, så kuldekimerne kan få det de har brug for.

Vi har pakket middelhavsfignetræet, som gav så rigeligt i sommers, ind.

Det samme vil vi gøre med oliventræet. Eller retter sagt, det skal i hvert fald, som de andre, indenfor. Det er dog ikke helt så sart som fignetræet. Det er mest ked af barfrost, med blæst. Erfaringsbaseret viden, kan jeg fortælle dig.

Cameliaen står med store knopper. Jeg har pakket potten ind og dækker den lidt til når frosten, som de har varslet for alvor kommer. Så krydser vi fingre for at den klarer den. 

5 januar 2019

Jeg sværger at jeg på min morgentur hørte forårsfuglefløjt. Dejligt men også meget tidligt. Jeg ved ikke om det betyder noget. Måske var de bare glad. Ligesom jeg, for hvilken skøn morgen det var. Mild og stille.

Men tænk hvis det allerede handlede om kurmageri. Og der kommer unger ud af det, mens det bliver pivfrost og vinter. 

Jeg bekymrer mig sikkert for meget, om noget de har helt styr på og jeg i hvert fald ikke kan gøre noget som helst ved.

Men derfor blev jeg alligevel glad, da jeg hørte at der rimelig god chance for at vinteren indfinder sig, i den anden halvdel af januar.

Ikke fordi jeg ikke glæder mig til foråret, for det gør jeg. Virkelig meget. Kan næsten ikke vente, med at se hvordan al vores arbejde i det forgangne år kommer til at tage sig ud. Alligevel har mit system brug en ordentlig omgang vinter og normalitet. Velkendt struktur. Mon ikke naturen i sin helhed har det sådan. 

 

Det er lidt svært at finde roen lige efter at vi har lukket for sæsonen. Vi er sa vandt til at der er fuld fart på hver weekend. I hvert fald inden vi åbner. For så er det hele på plads og indfinder roen sig. Det er dejligt at bo sammen sted hvor man har sin "forretning". Der altid noget man kan luge, vande, nippe eller binde op. Eller sidde og nyde en kop kaffe med en gæst, få sig en snak om en sjælden pelargonia eller vise kaninunger frem, til begejstrede menneskebørn. Ingen jag eller stress. bare være og nyde.

Vores nuværende kaninunger er ved at være store. De har det godt i deres nye hjem og det er sjovt at se, hvordan de nyder at fare op og ned ad stigen og får masser af motion. 

Vi planlægger at få små kaniner omtrent når vi åbner igen. Dog skal vi finde en ny farkanin, fordi Povl er der ikke mere. Vi har aldrig været hel tryg ved hans helbred, men i en periode så han ud til at komme sig. Desværre holdt det ikke og for ca. 14 dage siden kom han til de evige kaninhuler. Vi savner ham for han var en klog og flink fyr og bliver ikke nem at erstatte.  

Som altid var der bøger under juletræet. Jeg holder meget af at læse og har altid gang i mindst en bog. I disse vintermåneder bliver det til noget, fordi der ikke er så meget som trækker derude, som i foråret og om sommeren. Det er ligsom helt legalt at læse det meste af en lørdag.

Jeg bryder mig ikke om lydbøger. En bog skal man kunne føle, lugte og bladre i. Og et æselsøre ka' jeg også godt finde på at lave. 

 

Klokken er over fem om eftermiddagen. Der er lukket for hønsene, kaninerne har fået deres aftenfoder. Hundenmaden er lavet og jeg sidder ved brændeovnen. Med, godt gættet, min bog og dagens glas rød vin. Livet er skønt. Skål!

 

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.